Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και των άλλων Προκαθημένων της Ορθοδοξίας για τα Χριστούγεννα

 

 

Τα μηνύματα αγάπης των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας για τα Χριστούγεννα απορρίπτουν τα τύμπανα πολέμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Πατριαρχική Απόδειξη για τα Χριστούγεννα

«Το να δίδωμεν εις την ζωήν μας ό,τι νόημα επιθυμούμεν δεν είναι ελευθερία, αλλά η σύγχρονος εκδοχή του προπατορικού αμαρτήματος, ο αυτοεγκλεισμός του ανθρώπου εις μίαν αυτάρκη και αυτάρεσκον αυτονομίαν, χωρίς αισθητήριον διά την αλήθειαν ως σχέσιν με τον Θεόν και με τον συνάνθρωπον.

Καλά Χριστούγεννα με μια φράση του Φ.Κόντογλου που θα ΄πρεπε να μας καθοδηγεί…

  Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος μας έσωσε από τη ρουτίνα των τυπικών ευχών για τα Χριστούγεννα. Το κείμενο του Φώτη Κόντογλου που μας καλεί να διαβάσουμε, είναι νομίζουμε απόλυτα ταιριαστό με το πνεύμα της ημέρας.

Γράφει:
Φώτης Κόντογλου, από το βιβλίο «Χριστού Γέννησις. Το φοβερόν Μυστήριον» (εκδ. Αρμός, σελ 14):
* Οτι πιό ανθρωπιστικό και προοδευτικό , γραμμένο από έναν που σήμερα “ανοήτως” θα λέγαμε συντηρητικό ελληνο-χριστιανό.

“Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον. «Μακάριον το διδόναι μάλλον, ή λαμβάνειν».

Μαθητιώσα νεολαία με βαρύ ποινικό μητρώο

 Μήπως θα πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα προσανατολισμού και λειτουργίας της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Η φράση, σοκαρισμένη είναι η ελληνική κοινωνία, έχει εξελιχθεί ως η πιο κενή περιεχομένου στη δημόσια σφαίρα, καθώς η κατάχρησή της από τους φωστήρες των ΜΜΕ, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν τα γεωμετρικώς αυξανόμενα παθογενή και ποινικά επιλήψιμα φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας, την έχουν καταστήσει και χυδαία. Ετυμολογικά η λέξη χυδαίος προέρχεται από το ρήμα χέω και το επίρρημα χύδην (πολυπληθώς, σωρηδόν).

Η άποψη του τούρκου ακαδημαϊκού Taner Akcam για την Αγιά Σοφιά!!!


 Taner Akçam, Ph.D.

Professor of History

“Ζούμε στον 21ο αιώνα, η νοοτροπία μας είναι ακόμα εκείνη του 1453”

Συγκλονιστική συνέντευξη του Τούρκου ακαδημαϊκού και ιστορικού Τανέρ Ακσάμ, στην διαδικτυακή εφημερίδα Ahval.

Ο έγκριτος καθηγητής γράφει:

Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που έπρεπε να πει κανείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι “ανάρμοστο” και “ντροπή”. Σκέπτομαι, όμως, ότι οι συνομιλητές μου δεν διαθέτουν την πολιτιστική λεπτότητα να αντιληφθούν το νόημα αυτών των λέξεων. Γι αυτό θα μιλήσω ανοιχτά για το θέμα και με τον τρόπο που θα τον καταλάβουν.Αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα βαρβαρότητας. Αποτελεί την διακήρυξη των Τούρκων ότι είναι απολίτιστοι και καταστροφικοί.