Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε για τις απειλές της Τουρκίας, αναφορικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Σοβαρή...τοποθέτηση! Σαν να μας είπε: "Αφήστε εμάς απ έξω και βρείτε τα μόνοι σας"
Εμεείς τους δίνουμε βάσεις και αεροδρόμια και αυτοί μας δίνουν...ευχές!!!
Να το πάρουμε απόφαση, μόνοι μας θα πολεμήσουμε και μόνoι μας θα νικήσουμε.
Juan


Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον (Μιχάλης Ιγνατίου – Hellas Journal, ΕΡΤ – Λένα Αργύρη και ΑΠΕ-ΜΠΕ – Πέτρος Κασφίκης), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

Στον εκπρόσωπο υποβλήθηκε η εξής ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ελλάδα εξετάζει την επιλογή να ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στα δώδεκα μίλια νότια της Κρήτης. Είναι αυτή η κίνηση συμβατή με τη νομική ερμηνεία της UNCLOS από τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”.

Πρόσθεσε και τα εξής:

“Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο”.

“Προτρέπουμε”κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, “όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Πληροφορίες από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πέτρο Κασφίκη
Ουάσινγκτον , United States

https://hellasjournal.com

__________

Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο