Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Αρχαία ελληνική επιγραφή χαραγμένη στα βουνά του Τατζικιστάν: ΄Ιχνη του Μεγαλέξανδρου στην αρχαία Βακτρία; [videos]

 

 File photo:Τμήμα αρχαιοελληνικής εγχάρακτης πινακίδας. Photo via YouTube, “Βουλή των Ελλήνων” TV


 Αρχαία ελληνικά γράμματα βρέθηκαν σκαλισμένα σε βράχο σε ορεινή περιοχή του Τατζικιστάν, της Κεντρικής Ασίας.

Συγκεκριμένα, σε πέτρα ήταν γραμμένο «ΕΙΔΙΗΛΟ Υ…ϸΑΟΝΑΝϸΑΕ ΟΟΗ-ΜΟ ΤΑΚ-ΤΟΕ», που σύμφωνα με τον Νίκολας Σιμς – Ουίλιονς, ειδικό στη μελέτη της Βακτριανής γλώσσας, σημαίνει, «Αυτός είναι ο… του βασιλιά των βασιλέων, Βήμα Τάκτου».

Λόγω του φυσικού τοπίου του Τατζικιστάν, οι αρχαιολόγοι συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα μνημεία.

Καθώς η γύρω περιοχή είναι μια δυσπρόσιτη, οι ντόπιοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους συλλέγοντας πληροφορίες για λογαριασμό τους, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν.

Ρωσικές πυραυλικές ομοβροντίες εναντίον βάσης NATOϊκού οπλισμού στην Δυτική Ουκρανία: Νεκροί Αξιωματικοί & 180 μισθοφόροι – Σμήνη Shahed-136 σάρωσαν το Κίεβο

 


 Μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη ρωσική πυραυλική επίθεση έλαβε χώρα τα τελευταία 24ωρα τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και σε επίπεδο στρατιωτικής μεθοδολογίας.

Οι Ρώσοι έπληξαν με τουλάχιστον 3 πυραύλους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Χμελνίτσκι στην δυτική Ουκρανία. Κτυπήθηκε ο κόμβος μεταφοράς και αποθήκευσης δυτικού οπλισμού και η βάση των επίλεκτων ουκρανικών καταδρομέων. Υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς δυτικούς αξιωματικούς.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα “τρικ” για να εντοπίσει που αποθηκεύονται τα δυτικά όπλα. Μόλις έφτασαν οι πληροφορίες για τις συντεταγμένες της βάσης αποθήκευσης, εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση.

Πώς θα αντιδράσει η Ελλάς σε έναν τουρκικό τυχοδιωκτισμό

 

 

Εδώ και πολύ καιρό έχω επισημάνει ότι η τουρκική επιθετικότητα έχει “ανεβεί πίστα”. Το επιβεβαιώνει η πολεμική ρητορική της Άγκυρας με τα “θα έρθουμε νύχτα” και “θα βομβαρδίσουμε την Αθήνα”. Όλα αυτά συνιστούν ειδοποιό διαφορά σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς όρους της ελληνοτουρκικής διένεξης, όπως τη βιώσαμε από τη μεταπολίτευση. Κατ’ επέκταση αλλάζει ποιοτικά η έννοια της τουρκικής απειλής, αλλά δεν έχει αλλάξει το αντίστοιχο δόγμα, με το οποίο πορεύεται η Ελλάς.

Η ξαφνική “άνθηση” της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να βάλει φρένο στα πολεμικά σχέδια του Ερντογάν: Όμως, υπάρχει έστω και ένας που τον εμπιστεύεται; (video)

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μελετώντας τις αναλύσεις και τις προβλέψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη νέα χρονιά, ο καθένας καταλαβαίνει πολύ ευκολα ότι διίστανται οι απόψεις για τις πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Θα έλεγα πως είναι μάταιο να αναλύουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Πιστεύω ότι ούτε οι πιο στενοί του συνεργάτες-τσιράκια, δεν γνωρίζουν τι σκέφτεται σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο και γενικά την ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε γι’ αυτό, αρκετοί αναλυτές έπεσαν έξω στις προβλέψεις του για σημαντικά θέματα, όπως η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.