Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Ο Κυριάκος στη Χειμάρρα . . .

« ΚΑΘΙΣΤΕ ΦΡΟΝΙΜΑ ΑΧΡΟΝΙΑΓΑ» UPD με σχόλιο του συγγραφέως κ. Αντώνη Αντωνά


                  Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων* 

«Καθίστε φρόνιμα αχρόνιαγα γιατί θα σας ρίξω  Ταιφούν» μας απειλεί ο «μπαμπάς»  Ερντογάν και εμείς εκτελούμε φοβισμένα   τις  εντολές του . Που καταντήσαμε; Μόνο στον  Καραγκιόζη βλέπαμε τέτοιες καταστάσεις

 Η ανίκανη και φοβική  πολιτική μας ηγεσία από τη Μεταπολίτευση πάσχει από τουρκολαγνία  . Πίστεψε στην Ελληνοτουρκική φιλία , ανακήρυξε  μονομερώς   «στρατηγικό εταίρο την Τουρκία»στήριξε  την ένταξη της στην Ε.Ε , ο ΓΑΠ  χόρεψε  ζεϊμπέκικα,   ο Κώστας έκανε κουμπαριές, ο Σημίτης διέλυσε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα  και όλες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό μας πλούτο .

Η εορτή των Θεοφανείων και το μήνυμα της

 

Οι χριστιανικές γιορτές που γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες είναι γεγονότα που ξεπερνούν τις στενές χωροχρονικές συναρτήσεις και αποσκοπούν να εντάξουν τον άνθρωπο στο μεγάλο μυστήριο της σωτηρίας. Είναι τομές μέσα στον ιστορικό χρόνο, που τον αγκαλιάζουν και τον κάνουν αιωνιότητα. Είναι μεγάλα ορόσημα, με μοναδική λυτρωτική σημασία για τον πιστό.

 Έτσι ο χρόνος για τον άνθρωπο πού συμμετέχει στο γιορταστικό κύκλο της Εκκλησίας δεν είναι μία μονότονη ροή ωρών, ημερονυκτίων, εβδομάδων, μηνών και ετών, αλλά ενταγμένος στη λυτρωτική διάσταση αυτών των ήμερων του μεταφέρει το μήνυμα της εν Χριστώ αναγεννήσεως, την οποία καμία άλλη ενδοκοσμική δύναμη δεν μπορεί να προσφέρει. Σε αυτή τη λυτρωτική διάσταση μας μεταφέρει και η γιορτή των Θεοφανείων ή Επιφανειών ή Αγίων Φώτων, πού είναι η αρχαιότερη μετά το Πάσχα δεσποτική γιορτή. 

Στην Γαύδο για τα Θεοφάνεια ο πρωθυπουργός: Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στον Αγιασμό των Υδάτων

Tο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΓΑΥΔΟΥ». ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR
 

 Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στη Γαύδο, για τα Θεοφάνια, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Γαύδο με ελικόπτερο από την 115 Πτέρυγα Μάχης, περίπου στις 11 το πρωί, θα παραστεί στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Γαύδου, ενώ στη συνέχεια θα επιθεωρήσει το Εθνικό φυλάκιο του νησιού.

Αμέσως μετά θα περιηγηθεί στο ακριτικό νησί. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στη Γαύδο μετά από 26 χρόνια.

Γραμμές βάσης και χωρικά ύδατα στην Κρήτη Οι νέες απειλές πολέμου της Τουρκίας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη (με τελευταίες αυτές του Ιμπραήμ Καλίν και τις νέες “πυραυλικές” του Ερντογάν) υπενθυμίζουν την γεωστρατηγική σημασία της νήσου. Νήσου, που είναι στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων επικοινωνιών τριών ηπείρων. Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Έχει μήκος 260 χιλιόμετρα (km), πλάτος 12-60 km, έκταση 8.336 km² και πληθυσμό 682.928 (απογραφή 2011).

Το νησί περιβρέχεται από τέσσερα πελάγη (Ιόνιο, βόρειο και νότιο Κρητικό, Καρπάθιο).

Η μέθοδος με τις σακούλες είχε εφευρεθεί από την Τουρκία, όχι από το Κατάρ: Μερικά πράγματα εξηγούνται ακόμα και επίσημες εκθέσεις…

Maria Theofili (left), Permanent Representative of Greece to the United Nations, pays a farewell call on Secretary-General António Guterres. Credit, UN Photo, Eskinder Debebe
 

Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία ακολουθεί τη μέθοδο του Κατάρ όπου έχει σκοπό να επηρεάσει αποφάσεις, εκθέσεις ή και την εικόνα της στη διεθνή κοινότητα. Η μέθοδος Κατάρ, δηλαδή οι σακούλες με τα μετρητά, έγινε περισσότερο γνωστή τώρα με την υπόθεση Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εδώ και χρόνια το ξέρουν οι κυβερνήσεις μας, οι πολιτικοί μας, ότι ένας πακτωλός χρημάτων διοχετεύεται σε διάφορους και από την Άγκυρα για τις παρεμβάσεις της. Κάποτε έγιναν και μελέτες για να δουν με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η χυδαία χρηματοδότηση, αλλά τελικά σήκωσαν τα χέρια. Πού να τις βρούμε εμείς τις σακούλες να τις μοιράζουμε απ΄ εδώ κι απ΄ εκεί;