Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Τα «μυστικά» της Συνθήκης της Λωζάνης: Γιατί ο Ερντογάν θέλει να την ανατρέψει – Γ. Κυμιωνής Γιατί ο Ερντογάν επιζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης; Συχνά – πυκνά, στην τουρκική πολιτική σκηνή, επιλέγουν να διατηρούν στην επικαιρότητα μέσω δηλώσεων και αναφορών ζητήματα για τη Συνθήκη των Σεβρών και τη Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί το κάνουν αυτό;

19FortyFive: Τα 5 μέρη στα οποία μπορεί να ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 2023

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σήμανε το 2022 την έναρξη της μεγαλύτερης σύρραξης στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, όμως προκάλεσε τριγμούς παγκοσμίως, κλιμακώνοντας την ένταση σε ήδη τεταμένες σχέσεις. Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού γεωπολιτικού σάιτ 19FortyFive, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου φέτος ανακύπτει από τις εξής πέντε περιοχές:

INTERCITY ΙΑΣΩΝ: Το πρώτο βήμα για το by pass των Δαρδανελίων

 

 

Του Πασχάλη Χριστοδούλου*

«Intercity Ιάσων» ονομάσαμε το παλιό εκμισθωμένο τρένο με το οποίο κάναμε τη διαδρομή Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου την Άνοιξη του 1996.  Ήταν η δεκαετία που η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία αλλά και η πολιτική μας έκλειναν το μάτι. Η ηλεκτροσιδηροδρομική και οδική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς συνιστούσαν και συνιστούν ακόμη τα χερσαία Δαρδανέλια.

Περίεργη δήλωση του Άγγελου Συρίγου για τα F-16 που απαιτεί να αγοράσει ο Ερντογάν: Να τα πάρει, υποστηρίζει… “Είναι λαγός του Μητσοτάκη” ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ… (video)


 Με αφορμή τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί λίγο-πολύ ότι αυτός έβαλε μπροστά τον υφυπουργό Παιδείας για να εκφράσει θέση υπέρ της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία!

«Η επικίνδυνη πολιτική του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ. Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωση του.

Ο κ. Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε μία κουβέντα που έχει εξοργίσει και την Ομογένεια, η οποία αγωνίζεται για να σταματήσει αυτή την αγορα των F-16, στην Τουρκία. Ότι, δηλαδή, “θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16… διότι είναι προς το συμφέρον μας”».

Η δήλωση του προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η οποία υποστηρίζει την προσπάθεια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για να παγώσει “για πάντα” αυτή η αγορά των αμερικανικών μαχητικών από την Τουρκία

Συγκεκριμένα είπε:

«Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου. Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό. Παράλληλα όλο αυτό το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα», δήλωσε ο κ. Συρίγος.

Επιπλέον, εμφανίστηκε βέβαιος, ότι οι ΗΠΑ, δεν θα καταλήξουν σε απόφαση για την Τουρκία και τα f-16, πριν από τις προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

«Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν θα δουν ποια θα είναι η επόμενη κατάσταση και θα προχωρήσουν», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Η ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις δηλώσεις του κ. Συρίγου σχετικά με τα F16 και την Τουρκία αναφέρει τα εξής:

Τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη Βουλή το θέμα της πώλησης F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αποδεχθεί το αίτημα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα γιατί δήθεν δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης F16 στην Τουρκία. Και βέβαια λίγες ημέρες αργότερα δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα δημόσια στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, ως λαγός του κ Μητσοτάκη, προαναγγέλλει ότι “θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16… διότι είναι προς το συμφέρον μας”.

Η επικίνδυνη πολιτική του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της.

https://hellasjournal.com/

Αγαπητέ Άγγελε, και τι να πούμε τώρα στον γερουσιαστή Μενέντεζ; Ότι κάνει λάθος να επιμένει στο πάγωμα της πώλησης των F-16 στους Τούρκους; (video)

 

Από αυτούς τους δύο νομοθέτες εξαρτάται, βασικά, η πώληση των αμερικανικών F-16 στην κατοχική Τουρκία. Αριστερά είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας. Και δεξιά ο γερουσιαστής Τζιμ Ριτς, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας. Official U.S. Senate photo by Rosa Pineda via flickr


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Άγγελος ο Συρίγος είναι ένας πολύ έξυπνος και πολύ μορφωμένος πανεπιστημιακός καθηγητής. Δεν είναι τυχαίο ότι για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάρα πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στις γνώσεις του.

Βεβαίως, δεν είναι αλάνθαστοι οι έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι. Όχι. Κάνουν και αυτοί λάθη. Άλλωστε άνθρωποι είναι και αυτοί.

Προσωπικά, διαβάζω τα κείμενα του, και τα βιβλία του τα μελετώ. Έχει άποψη, και την υποστηρίζει. Κάποτε συμφωνώ, κάποτε διαφωνώ, αλλά γενικά μιλώντας έχει πολύ καλές θέσεις στα εθνικά θέματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα"

 

 Από την ακριτική Γαύδο, δυτικά της οποίας έχουν αρχίσει έρευνες για φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Στις έρευνες για φυσικό αέριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Γαύδο όπου παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων..

"Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης.

Γρίβας Κ.: Είναι τόσο απλό. Θα μπορούμε να χτυπάμε τους Τούρκους από .

 

 

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, κάνει έναν απολογισμό του έτους 2022 σε ότι αφορά την άμυνα της χώρας μας (29-12-2022).

Ο κ. Γρίβας είπε ότι το 2022 ήταν ένα καταλυτικό έτος και μάλιστα τελειώνει με αυτή τη φοβερή δήλωση εκ νέου του Τσαβούσογλου που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και δεκαετίες και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.12 ναυτικά μίλια και μάλιστα όχι γενικώς αλλά και στην Κρήτη.