Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ

  της Ελένης Σαββάκη, Ομότιμης Καθηγήτριας Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλους του ΙΗΑ.

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), η οποία υπεγράφη και από όλες τις χώρες της ΕΕ (2003), ορίζει ότι «η χωρική θάλασσα ενός κράτους εκτείνεται έως 12 ναυτικά μίλια από τη γραμμή βάσης του». Συνεπώς, η επέκταση των χωρικών υδάτων (ή αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικής θάλασσας) στα 12 ναυτικά μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε χώρας. 

Επίσης, κάθε χώρα έχει πλήρη κυριαρχία στον εναέριο χώρο πάνω από την αιγιαλίτιδα ζώνη, όπως και στον βυθό και στο υπέδαφός της.

Η ίδια σύμβαση ορίζει, ότι «Στην περίπτωση νησιών που περιβάλλονται από υφάλους, η γραμμή βάσης για την μέτρηση του εύρους της χωρικής θάλασσας είναι η προς την θάλασσα γραμμή κατωτάτης ρηχίας των υφάλων».

Εάν συνεχίσουμε όπως πάμε, «Άνδρες το…Ζητούμενο!..»

   


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Δύσκολες εποχές για όλους τους Έλληνες οικογενειάρχες, επαγγελματίες, μισθωτούς,  μεροκαματιάρηδες, και χειμώνας με δυσθεώρητες τιμές στην ενέργεια ακόμη πιο δύσκολες για όσους παραμένουν άνεργοι...

     Προσβολές με υπονοούμενα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, υποκλοπές, «αρπαχτές» και μετά υπεκφυγές, παρεμβάσεις, θεατρινισμοί, παλιμπαιδισμοί, νταηλίκια εκ του ασφαλούς με χέρια υψωμένα σε στυλ ικέτη ή γροθιές σφιγμένες απειλητικά και τελικά «κομψές» είσοδοι στα, και «γενναίες» αποχωρήσεις από, τα ραδιοτηλεοπτικά παλκοσένικα. 

 Και οι περιώνυμες κουκούλες να καλύπτουν πρόσωπα διαδηλωτών στους δρόμους και στις πλατείες, στα σουπερμάρκετ, στα Πανεπιστήμια και, συμβολικά, στο διαδίκτυο. 

Ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα των F-16 (της Τουρκίας): Ακόμα και αν η Αθήνα πει “ναι”, ο κ. Μενέντεζ και η Ομογένεια θα πουν “όχι”, διότι ΔΕΝ πρέπει… (video)

 

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, καθηγητή Άγγελου Συρίγου, για το θέμα των F-16 που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ειδικά το σημείο ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πρόβλημα να τα πάρει, δημιούργησε μία κατάσταση κρίσης με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Σημειώνω από την αρχή ότι διαφωνώ με τον κ. Συρίγο -και οι δυό μας συζητήσαμε το θέμα- αλλά αναγνωρίζω βεβαίως το δικαίωμα του να λέει και να υποστηρίζει τη γνώμη του. Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία.

Το μέλλον της Κύπρου μετά τις επόμενες εκλογές 2023

  «Ο κατευναστής είναι αυτός που τρέφει έναν κροκόδειλο, ελπίζοντας ότι θα τον φάει τελευταίο».

Winston Churchill

Με δύο πρόσφατα άρθρα μου στη «Σημερινή» (18 και 25/12/2022, σύνδεσμοι στο τέλος) ασχολήθηκα με τις αμερικανο-βρετανικές προσπάθειες από το 2015 (τουλάχιστον) επίλυσης του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Τουρκίας με όχημα τον περιβόητο «Χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν και όχι μόνο.