Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ο Διγενής της Κύπρου, Γεώργιος Γρίβας [1898 - 27





 Ευαγγελίας Κ. Λάππα 

4 Ιανουαρίου 2023

Ο Γεώργιος Γρίβας καταγόταν από το Τρίκωμο της Αμμοχώστου αλλά γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 6 Ιουνίου 1898. Ήταν το έκτο από τα οκτώ παιδιά του Θεοδώρου Γρίβα και της Καλομοίρας Χατζημιχαήλ από τη Λευκωσία. Το 1916, ήρθε στην Ελλάδα, όπου πέρασε στη Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός στις 27 Ιουλίου 1919. 

Από το Νοέμβριο του 1919, συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία, από τη Σμύρνη μέχρι το Σαγγάριο. Για την ανδρεία που επέδειξε στις επιχειρήσεις παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και το Μεγαλόσταυρο του Γεωργίου Α΄ ενώ προήχθη σε υπολοχαγό στις 13 Αυγούστου 1922.

Το Στερν «ισοπεδώνει» τον «εμπρηστή και ταραχοποιό» Ερντογάν: Δεν πάει στο Βερολίνο γιατί ήθελε να κάνει «πολεμικές» προεκλογικές ομιλίες

 

 Η τουρκική προεδρία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έπειτα από διαφωνία των δύο επιτελείων, μετέδωσε το δίκτυο RND, επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό κυβερνών κόμμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συναντηθεί αύριο με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Η επίσκεψη ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποτέ, καθώς τελικά οι δύο πλευρές -μέσω του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ και του συνεργάτη του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν- διαφώνησαν για την ώρα της συνάντησης, αλλά κυρίως για τα θέματα που ήθελε να θίξει η γερμανική πλευρά – και μάλιστα δημοσίως.

Κακοκαιρία σαρώνει όλη τη χώρα με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους: Μήνυμα από το 112 για το κέντρο της Αθήνας

 

Χειμωνιάτικο το σκηνικό σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά με καταιγίδες, χιονοπτώσειςκαι θυελλώδεις ανέμους να χτυπούν νησιωτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Χθες, Τετάρτη (25/1) εστάλη μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους κατοίκους αρκετών περιοχών του Ιονίου, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας.

Τα ισχυρά φαινόμενα, προοδευτικά, θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Στην Αττική, αναμένονται από τις προμεσημβρινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ είναι πιθανόν να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

14η Μαΐου: Η Τουρκία Εκλογές, εγώ Γενέθλια!…

 


          Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Εύχομαι να μην παρεξηγηθεί ως «δείγμα επιπολαιότητας ή εγωκεντρικής αφέλειας» ο τίτλος μου αλλά είναι γεγονός ότι στη γειτονική μας Τουρκία ο Πρόεδρος κ Erdogan όρισε επισήμως την 14η Μαΐου ως ημέρα Εθνικών εκλογών και, ώ τι σύμπτωση, η 14η Μαΐου είναι η επίσημα καταγεγραμμένη ημέρα των Γενεθλίων μου!.. 

      Έκλεισα την προηγούμενη παράγραφο με θαυμαστικό και ομολογώ ότι στο σημερινό μου άρθρο, με αφορμή αυτή την σύμπτωση, θα αφήσω στην άκρη τις δικές μας Εθνικές εκλογές που μάλλον θα γίνουν στις 9 Απριλίου και θα ασχοληθώ με τα Τουρκικά κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικά δεδομένα φέρνοντας, ως Πανεπιστημιακό δάσκαλος και ερευνητής στο προσκήνιο σημαντικά στοιχεία και πραγματικότητες που κάποιοι από τους αγαπητούς αναγνώστες/ αναγνώστριες ίσως αγνοούν. 

Απειλές της Ρωσίας για τα άρματα Abrams – Πράσινο φως ΗΠΑ για ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

 

 Ρωσία: Θα καταστρέψουμε τα Abrams

Οι ΗΠΑ θέλουν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας υποστήριξε ο Anatoly Antonov, πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ
Ο ρωσικός στρατός θα καταστρέψει τα αμερικανικά τανκ Abrams και όλο τον υπόλοιπο ΝΑΤΟικό στρατιωτικό εξοπλισμό που θα σταλεί στην Ουκρανία υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως η ήττα της Ουκρανίας πλησιάζει.
«Καθ’όλη τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επανειλημμένα την τεχνική της δημοσίευσης πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης την παραμονή σημαντικών παραδόσεων όπλων και εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου.

ΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

 

Όπως είναι γνωστό, η κορωνίδα των πόλεων που ίδρυσε κατά την διάρκεια των εκστρατειών του ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (331π.Χ.), γνωστή παλαιότερα με το λατινικό της όνομα Alexandria ad Aegyptum και σήμερα με το αιγυπτιακό Εσκανταρέια.

 

Εκτός από την αιγυπτιακή Αλεξάνδρεια, δεκάδες ήταν οι πόλεις που έφεραν το ίδιο όνομα κατά την αρχαιότητα, πόλεις που φέρεται είτε να ίδρυσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, είτε οι επίγονοί του, είτε ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του.